MUĞNİ’L-MUHTAC

TAHARET  /  NECASETLER

 

I. NECASETİN TANIMI

 

Bu bölümde necasetlerin giderilmesi konusu ele alınacaktır.

 

Nevevi bu bölüme başlık olarak yalnızca "necasetler" demiştir. Bunun yerine "necasetlerin giderilmesi" dese yahut et-Tenbih'te olduğu üzere yalnızca "necaset" dese daha iyi olurdu. Çünkü taharetlerin ele alındığı kitaba uygun olan başlık budur. (not:) Biz, Şirbini'nin bu değerlendirmesine uygun olarak başlığı "necasetlerin giderilmesi" diye koyduk.

 

Necasetin giderilmesi necasetin ne olduğunu bilmeye bağlıdır. Bu sebeple bu bölümde necasetin ne olduğu meselesine de temas edilecektir.

 

Necaset sözlükte"tiksinilen / iğrenilen şey" anlamına gelir.

 

[Birinci Tanım]

 

Dini terminolojide "-ruhsatı gerektiren bir durum olmaması halinde- namazın sıhhatini engelleyen pislik durumu"dur.

 

[İkinci Tanım]

 

Bazıları necaseti şu şekilde tarif etmiştir: Kolaylıkla ayrıştırılabildiği ve edinilmesi mümkün olduğu halde normal durumda [ihtiyar halinde] edinilmesi mutlak olarak haram olan ve bu haramlık saygınlık, tiksinti uyandırma veya bedene ve akla zarar verme dışında bir sebepten kaynaklanan her türlü maddedir.

 

[Bu tarifi analiz edecek olursak]: "Mutlak olarak" ifadesi ile "az miktarda alınması mübah olan" maddeler dışarıda bırakılmıştır. Bazı zehirli bitkiler buna örnek olarak verilebilir.

 

"Normal durumda" ifadesi ile "zorunlu durumlar" dışarıda bırakılmıştır. Buna göre zorunlu durumlarda ne cas eti elde etmek mübah olur.

 

"Kolaylıkla ayrıştırılabildiği" ifadesi ile meyve de bulunan kurtçuk vb. ayrıştırılması zor olan necasetler dışarıda bırakılmaktadır. Bunları meyve ile birlikte almak mübahtır.

 

"Kolaylıkla ayrıştırılabildiği" ifadesindeki iki kayıt tanımdan bazı şeyleri çıkarmak için değil bazı şeyleri tanıma dahil etmek içindir.

 

"Edinilmesi mümkün olduğu halde" taş gibi katı maddeler dışarıda bırakılmıştır.

 

Diğer kayıtlarla; insan, sümük vb. şeyler, sarhoş eden otlar azı ve çoğu zarar veren zehirler ve toprak dışarıda bırakılmıştır. Çünkü bunlar necis olması sebebiyle yasaklanmamıştır. İnsanın kullanılması saygınlığından, sümüğünkü tiksinti vermesinden, diğerlerinin ise zararından kaynaklanmaktadır.

 

Zerkeşı şöyle demiştir: "Haramlık tiksinti verici olmasından kaynaklanmayan" şeklindeki kayıtla bazı şeyleri tanım dışında bırakmak tanıma zarar verir; çünkü [bu kayıtla, necis olmayan] sümük vb. maddeler tanım dışında bırakılsa bile bu kayıt aynı zamanda dıŞkı, idrar, kusmuk, iri n vb. necasetleri de tanımın dışına atmaktadır. Çünkü bunlar da tiksinti vericidir ve bu sebeple haram kılınmıştır, hepsi de necistir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

A. SARHOŞ EDİCİ SIVILAR